Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт відділу правового забезпечення про виконання плану роботи Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків pа 2023 рік

опубліковано 09 січня 2024 о 14:45

Упродовж 2023 року забезпечено участь у заходах, спрямованих на належне супроводження судових справ Міжрегіонального управління, зокрема представництво у Львівському окружному адміністративному суді, Восьмому апеляційному адміністративному суді, Господарському суді Львівської області, Західному апеляційному господарському суді. Також здійснено участь у судових засіданнях в режимі відео-конференцій з Закарпатським окружним адміністративним судом, Івано-Франківським окружним адміністративним судом, Волинським окружним адміністративним судом, Житомирським окружним адміністративним судом, Вінницьким окружним адміністративним судом, Рівненським окружним адміністративним судом, Черкаським окружним адміністративним судом, Окружним адміністративним судом м.Києва, Сьомим апеляційним адміністративним судом, Шостим апеляційним адміністративним судом, Верховним Судом України.

Упродовж 2023 року здійснено участь у заходах, спрямованих на правильне застосування Західним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками  податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДПС.

Забезпечено підготовку керівництву аналітичних та довідкових матеріалів з питань законодавства. 

Здійснено перевірку на відповідність чинному законодавству проєктів: організаційно-розпорядчих документів; наказів; податкових повідомлень-рішень; договорів; податкових консультацій.

Станом на 2023 рік на розгляді в судах різних інстанцій усіх категорій перебували 291 судова справа на суму 5 663,34 млн. грн.

Протягом 2023 року судами різних інстанцій розглянуто 127 судових справ про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень – рішень на загальну суму 1 407,95 млн. грн., з них:

- на користь Західного управління прийнято 65 судових рішень на загальну суму 928,21 млн. грн., що складає 51,18 % по кількості  та 65,93 % по сумі із загальної кількості розглянутих справ.

До бюджету надійшло – 40,27 млн. грн.; не допустили безпідставного відшкодування ПДВ з державного бюджету на 102,72 млн. грн.

- на користь платників податків прийнято 62 судових рішень на загальну суму 479,75 млн. грн., що складає 48,82 % по кількості та 34,07 % по сумі із загальної кількості розглянутих справ.

Судовий збір у 2023 році виділений був в розмірі 2 873,2 тис. грн., з них використано 2 465,05 тис. грн., залишок не використаних коштів на сплату судового збору становить 408,14 тис. грн.

Проведено аналіз судової практики за результатами розгляду податкових спорів Верховним Судом,  Великою палатою Верховного Суду, прийнятої на користь податкових органів, які долучаються у подібних справах стороною в яких є Міжрегіональне управління.