Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

"Мета нашої роботи – забезпечити швидке, стійке і беззворотне зниження рівня корупції", – Тарас Цибулін

опубліковано 18 серпня 2021 о 11:45

Законодавством України встановлено низку положень, що за змістом є обмеженнями та заборонами певних видів поведінки посадових осіб, а за своїм призначенням це - засоби запобігання корупції. Необхідно такі положення знати, розуміти та дотримуватись у своїй повсякденній діяльності. Крім того, законодавство встановлює низку вимог та процедур, спрямованих на запобігання корупції. Усі ці інструменти становлять комплекс антикорупційних механізмів, які виступають бар'єрами на шляху вчинення корупційних правопорушень.

Як повідомив Тарас Цибулін, завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції Західного міжрегіонального управління по роботі з ВПП, в управлінні постійно проводиться організаційно-роз’яснювальна робота, спрямована на формування всебічних знань з антикорупційного законодавства, неухильного дотримання і виконання працівниками вимог та обмежень, передбачених чинним законодавством.

Проведено низку навчальних заходів та тренінгів щодо дотримання правила етичної поведінки в органах Державної податкової служби, порядку організації роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції.

«Мета нашої роботи – забезпечити швидке, стійке і беззворотне зниження рівня корупції, впровадження ідеології несприйняття та відрази до будь-яких корупційних проявів. На постійному контролі знаходиться питання недопущення виникнення конфлікту інтересів. На виконання  положень Антикорупційної програми та задля зменшення ймовірності вчинення корупційних правопорушень, постійно проводяться контрольних заходів щодо усунення корупційних ризиків», - зазначив Тарас Цибулін.

Антикорупційною програмою Державної податкової служби України  визначено повноваження та обов’язки керівників структурних підрозділів ДПС та її територіальних підрозділів, порядок інформування при виникненні надзвичайних подій, основні завдання та функції уповноважених підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції тощо. Також врегульовано питання проведення профілактичних заходів з працівниками органів ДПС, задля попередження протиправної поведінки.

Так, в основі протидії корупції і посадовим злочинам – перш за все, система превенцій – антикорупційних стандартів. Одним із основних завдань ДПС України є посилення внутрішнього контролю за виконанням вимог антикорупційного законодавства, профілактика корупційних правопорушень та виявлення злочинів у сфері службової діяльності.

Більш актуальними й дієвими є заходи попередження, а не безпосередньої боротьби, причому велике значення має приділятись індивідуальній профілактиці.

«Серед основних напрямів запобігання та протидії корупції в податкових органах на сучасному етапі, є, по-перше,  мінімізація кількості  ситуацій, в яких усе залежить від персонального рішення інспектора, аудитора, ревізора. Як приклад – автоматизована системи виявлення суб’єктів тіньової економіки. Вона побудована таким чином, що інспектор не може призначити перевірку будь-якого підприємства за своїм вибором. Він працює з тими, кого йому видала пошукова програма, що вивчає податкові ризики. По-друге, зменшення кількості контактів інспектора з платником, дистанційні сервіси, скорочення та спрощення формальних процедур.  По-третє, розділення функцій обслуговування й контролю платників у структурі управління податковим відомством», - пояснює Тарас Цибулін.

Прозорість і відкритість – запорука довіри до податкової служби та податківців. Саме тісна співпраця податківців і громадськості здатна побороти корупцію.

Відтак, Західне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує про те, що у Державній податковій службі України працюють відповідні канали надходження інформації про корупцію.

Повідомити про корупцію можна на офіційну електронну адресу Управління з питань запобігання та виявлення корупції upzvk@tax.gov.ua.

Окрім того, платник може залишити повідомлення на електронну адресу officevp.lv.munera@tax.gov.ua.

Про корупцію можна повідомити і за багатоканальним номером телефону: 0 800 501 007 обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі цифру «5» для фізичних осіб, а також «7»  - працівникам органів ДПС.

За допомогою поштового зв’язку повідомлення надсилати на адресу: 04053, м. Київ, Львівська пл., 8.

Окрім того, у письмовому вигляді через працівників Управління з питань запобігання та виявлення корупції ДПС або безпосередньо телефоном працівнику Управління з питань запобігання та виявлення корупції ДПС.