Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

НАЗК закликає бізнес-спільноту долучитися до розбудови доброчесного підприємництва

опубліковано 13 листопада 2023 о 09:13

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) націлене на створення зрозумілих та передбачуваних процедур у сфері комплаєнсу, а також на доброчесне та прозоре функціонування бізнес-середовища в Україні. 

Команда НАЗК проаналізувала існуючі нормативні акти у сфері антикорупційного комплаєнсу на предмет їх взаємодії та відповідності стандартам Європейського Союзу та рекомендаціям Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та підготувало дослідження “Доброчесність у приватній сфері”. 

Як зазначено в ньому, власники приватних підприємств все більше усвідомлюють, що дотримання високих стандартів доброчесності та дієвого антикорупційного комплаєнсу у їхніх компаніях надає великі переваги у веденні бізнесу. Це – посилення інвестиційної привабливості компаній, зниження процентних ставок по кредитах, підвищення вартості акцій тощо.

На сьогодні законодавство України містить обмежені антикорупційні вимоги, які застосовуються лише до певних категорій компаній, залишаючи питання запобігання корупції відкритим для більшої частини приватного сектору. НАЗК, усвідомлюючи необхідність вирішення цього питання, вживає кроків для  встановленням чітких та однакових правил гри для всіх учасників.

Очікуваним результатом дослідження НАЗК є розробка комплексного підходу до виконання заходів, передбачених Державною антикорупційною програмою на 2023–2025 роки (ДАП), а також ініціювання системних змін до законодавчих актів, що стосуються управління корупційними ризиками в бізнесі.

НАЗК закликає всі зацікавлені сторони, включаючи бізнес-спільноту, експертів, іноземних інвесторів та громадян, активно підтримати цей процес та долучитися до розбудови етичного бізнесу, вільного від корупції.