Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нагадуємо про відповідальність за порушення правил сплати ПДВ, акцизного податку та рентної плати

опубліковано 07 червня 2021 о 16:07

Західне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує про відповідальність за порушення правил сплати (перерахування) узгодженого грошового зобов’язання з  податку на додану вартість, акцизного  податку, рентної плати на період дії карантину.

Відтак, у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених Податковим кодексом України, він  притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

  • - при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 5 відсотків погашеної суми податкового боргу;
  • - при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Якщо зарахування коштів з електронного рахунку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість в оплату узгодженої суми грошового зобов'язання, визначеного в уточнюючому розрахунку до податкової декларації, здійснюється на наступний операційний (банківський) день, штрафи, визначені у цьому пункті, не застосовуються.

У разі, якщо дії вчинені умисно, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25% від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.

Діяння, вчинені повторно упродовж 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов’язання на строк більше 90 календарних днів, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50% від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.

На період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного  податку, рентної плати.

Слід зазначити, що звільнення від фінансової відповідальності за порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов’язання по окремих податках (зборах, платежах) не звільняє платників податків  від адміністративної відповідальності згідно з ч. 1 ст. 163 прим. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 року № 8073-X зі змінами та доповненнями.