Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суд підтримав правову позицію контролюючого органу щодо скорочення строків на судове оскарження

опубліковано 22 червня 2021 о 10:27

Восьмий апеляційний адміністративний суд підтримав правову позицію Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків щодо скорочених строків звернення до суду платниками податків у разі застосування досудової процедури врегулювання спору.

Компанія-позивач після використання процедури адміністративного оскарження звернулася до суду з адміністративним позовом із пропуском строку визначеного п.56.19 ст.56 ПК України. У клопотанні про поновлення строку звернення до суду Позивач зазначає, що строк для подання позову становить 1095 днів з дня отримання платником податків рішення, що оскаржується.

Відповідач, контролюючий орган, у відзиві на позовну заяву зазначив, що строки звернення до суду після застосування процедури досудового врегулювання спору є коротшими, аніж звичайні строки. Тому, після закінчення адміністративного оскарження податкового повідомлення-рішення чи іншого рішення контролюючого органу про нарахування суми грошового зобов`язання, строк звернення до суду становить один місяць.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що, норма пункту 56.19 статті 56 ПК України є спеціальною нормою, яка регулює визначену її предметом групу правовідносин - оскарження податкових повідомлень-рішень та інших рішень контролюючих органів про нарахування грошових зобов`язань за умови використання платником податків досудового порядку вирішення спору. Ця норма прямо встановлює строк для звернення до суду у разі застосування платником податку досудового порядку та становить один місяць від наступного дня після закінчення процедури адміністративного оскарження.

Відтак, право ініціювати в судовому порядку спір щодо правомірності податкових повідомлень-рішень та/або інших рішень контролюючого органу про нарахування грошового зобов`язання об`єктивно не може існувати упродовж 1095 днів, оскільки така тривалість порушує принцип правової визначеності як одного з основних елементів верховенства права, а також не забезпечує досягнення мети й завдань функціонування податкової системи.

Такі результати свідчать про якісну аргументацію та доказову базу Західного міжрегіонального управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків при супроводженні судових справ, що надало змогу мінімізувати темпоральний проміжок між досудовими процедурами та судовим провадженням. Відтак, наявна позитивна судова практика прийняття рішень на користь Держави по інших справах з цієї категорії.