Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суд задовольнив апеляційну скаргу Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків щодо донарахування підприємству ПДВ в сумі 50,7 млн грн

опубліковано 14 вересня 2021 о 08:57

Суд підтвердив правомірність винесення податкового повідомлення – рішення про донарахування підприємству суми грошового зобов’язання з податку на додану вартість у розмірі 50,7 млн грн.

Так, за результатами контрольно-перевірочних заходів, проведених фахівцями податкового органу встановлено, що підприємство неправомірно формувало податковий кредит по взаємовідносинах з контрагентами, які мають ознаки «фіктивності» внаслідок здійснення нереальних господарських операцій.

Суд першої інстанції зробив висновок про протиправність та необґрунтованість винесеного податкового повідомлення -рішення податкового органу, оскільки, наказ, який був підставою для проведення перевірки позивача, скасований у судовому порядку. Відтак, прийняте податкове повідомлення – рішення на підставі незаконної перевірки підлягає скасуванню при цьому не досліджуючи суть встановлених порушень.

Однак, Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 12.08.2021 року апеляційну скаргу Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків задоволено повністю. Скасовано рішення Львівського окружного адміністративного суду від 18.04.2019 року по справі №1340/3590/18 та в задоволенні адміністративного позову платнику податків щодо визнання протиправним та скасування податкового повідомлення – рішення, - відмовлено повністю.

Апеляційний Суд розглянув цю судову справу по суті встановлених порушень та підтвердив правомірність висновку контролюючого органу, у зв’язку з чим, прийняв рішення на користь Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, скасувавши рішення суду першої інстанції.

Суд вказав, що для підтвердження даних податкового обліку можуть братися до уваги лише ті первинні документи, що спричинили реальні зміни майнового стану платника податків, відповідають критерію повноти та достовірності представлення інформації про юридичний факт і дозволяють встановити дійсний рух активів у процесі виконання господарської операції.

Якщо ж фактичного здійснення господарської операції не було, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку. З урахуванням доводів сторін, суд має дослідити фактичні правовідносини учасників поставок (надання послуг), перевірити дійсний рух активів у процесі виконання операцій та встановити зв`язок складених первинних документів з реальними фактами господарської діяльності.

У той же час, господарські операції - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов`язань і фінансових результатів.

Враховуючи те, що первинні документи, які б містили відомості по господарських операціях позивач не надав, апеляційний суд прийшов до висновку про відсутність підтвердження фактичного отримання товарно-матеріальних цінностей, а відтак, підприємством не доведено їх використання у власній господарській діяльності, а тому, відсутні підстави щодо включення відповідних сум до складу податкового кредиту.

Також, незважаючи на те, що платники податків не зовсім законно та часто формально користуються правом, що якщо наказ на проведення перевірки визнано протиправним та скасовано у судовому порядку, - це безумовно тягне за собою відсутність правових наслідків такої перевірки та скасування податкових повідомлень – рішень без дослідження виявлених порушень по суті, то, Суд апеляційної інстанції дійшов іншого висновку, що, якщо наказ, який був підставою для проведення перевірки реалізований, тому, його оскарження не є належним способом захисту права платника податків, оскільки наступне скасування наказу не може призвести до відновлення порушеного права, за результатами якого прийняті податкові повідомлення – рішення. В даному випадку предметом розгляду в суді має бути зміст виявлених порушень податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи.

Такі результати свідчать про якісну аргументацію та доказову базу, на якій ґрунтуються висновки акту перевірки податкового органу та перспективи прийняття рішень на користь Держави по інших справах з цієї категорії.