Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Євген Олейніков: Одноразове декларування – це не легалізація злочинних активів

опубліковано 02 листопада 2021 о 09:02

На одноразове (спеціальне) добровільне декларування існує суспільний запит, бо є велика частина суспільства, яка не сплачувала податки, але сьогодні хоче цю сторінку перегорнути і закрити. Таку думку висловив в інтервʼю виданню «Економічна правда» в.о. Голови ДПС Євген Олейніков.

«Я це бачу на рівні великого бізнесу. Пам’ятаю, які в них були погляди наприкінці 1990-х, і які зараз, як вони тоді сплачували податки і як вони сьогодні сплачують. Є і ті, хто принципово не будуть сплачувати. Їм які податки не встанови, вони будуть думати, як не сплатити навіть їх. Така психологія в людей теж існує. Завдання полягає в тому, щоб залишити тільки тих, хто свідомо не хоче сплачувати податки. А без проведення амністії це неможливо», – розповів Євген Олейніков.

Він також відзначив, що після перегляду процедури перевірки походження коштів, банки почали активно долучатися до процесу декларування. Про це свідчить збільшення кількості декларацій.

«Фактично держава взяла на себе відповідальність, що якщо відповідні організації не дали банку чітку інформацію, що гроші мають злочинне походження, то банки не будуть відповідати», – зазначив Євген Олейніков.

Водночас, від відповідальності не звільнятимуться громадяни, які отримали ці кошти злочинним шляхом. Одноразове декларування не є способом легалізації злочинних активів.

«МВФ обережно ставиться до таких заходів як амністія. Але саме в частині легалізації. Податкову амністію МВФ сприймає цілком нормально. Я особисто декілька разів пояснював експертам МВФ, що саме ми хочемо. Їм було дуже важливо отримати запевнення, що мова йде саме про амністію, але не про легалізацію, – повідомив в. о. Голови ДПС.

Він також відзначив, що підставою для анулювання декларації та її результатів у звʼязку з легалізацією доходів злочинного походження може бути виключно вирок суду, що набрав законної сили.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX