Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Е-аудит: завершено етап створення файлу XSD, який дозволяє великим платникам податків надавати інформацію в електронному вигляді у визначеному форматі та порядку

опубліковано 20 вересня 2022 о 11:50

Упродовж квітня-вересня 2022 року завершено етап створення файлу XSD (визначення схеми XML) електронного документа стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA), який дозволяє великим платникам податків надавати інформацію в електронному вигляді у визначеному форматі та порядку, на запит контролюючого органу під час проведення перевірки.

Основною метою розробленого файлу XSD (визначення схеми XML) є застосування відповідного інформаційно-технологічного середовища для взаємодії податкових органів із платниками податків через електронні форми.

Автоматизація аудиторської діяльності, через введення інструменту електронного аудиту, дозволить покращити якість обслуговування платників податків.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності ДПС є процес автоматизації отримання та обробки великих масивів даних, які використовуються великими платниками податків для ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, що значно розширить можливості якісного проведення документальних перевірок цих платників.

Так визначено порядок, формат і структуру надання документів великими платниками податків на запит контролюючого органу в електронній формі у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-Т UA), що належать або пов’язані з предметом перевірки.

Отже, обов’язок щодо надання великими платниками податків під час проведення перевірки документів в електронній формі у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA) виникає на підставі пункту 85.2 статті 85 Кодексу у разі отримання запиту контролюючого органу.

Впровадження процедури е-аудиту передбачає такі напрями:

  • для великих платників податків — формування та подача стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA) до податкового органу;
  • для ДПС — отримання, опрацювання та зберігання, наданого великими платниками податків стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA).

Отже, для великих платників податків на сьогодні існують всі необхідні передумови для формування та надання документів (інформації) в електронній формі на запит контролюючого органу під час проведення перевірки у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA).

Але до впровадження відповідного програмного забезпечення, що дозволить приймати та опрацьовувати SAF-T файли платників податків, спосіб отримання документів в електронній формі у порядку, передбаченому пунктом 85.2 статті 85 Кодексу, та Порядком, має узгоджуватись із платником податків.

Ознайомитись з вказаним вище файлом, з можливістю його вивантаження, можна на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Електронна звітність», за посиланням.