Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку року підрозділами  податкового аудиту Західного міжрегіонального управління проведено 89 перевірок суб’єктів господарювання

опубліковано 28 березня 2024 о 11:42

Перевірочна діяльність управління податкового аудиту ДПС ведеться з урахуванням особливостей, викладених в статті 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України. 

З початку року підрозділами  податкового аудиту Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП  проведено 89 перевірок суб’єктів господарювання на предмет порушення валютного, податкового та іншого не врегульованого Податковим Кодексом України законодавства. 

За результатами таких перевірок донараховано до бюджету грошових зобов’язань на суму 787,6  млн. грн. з яких 14,4 млн. грн. -  узгоджені. 

Аудитори податкової служби працюють в умовах обмежень щодо проведення перевірок, пов’язаних із  військовим станом. У зв’язку з цим, основну роботу зосереджено  на аналітичній роботі та відпрацюванні  ризикових  суб’єктів господарювання, які декларують незначні виторги  в  обігу підакцизних товарів та питань правомірності заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ.   

Актуальними напрямками роботи Західного МУ є забезпечення проведення перевірок суб’єктів господарювання , по яких розпочато процедуру припинення юридичної особи та на звернення платника податків.  

Станом на 01.03.2024 проведено 2 перевірки платників податків, якими подано заяву про його припинення (закриття) (згідно пп.78.1.7 п.78.1 ст.78 ПКУ), за результатами однієї з яких донараховано 3,6 млн. грн. податкових зобов’язань та мобілізовано до бюджету3,6 млн. гривень.   

За результатами перевірок (згідно пп.78.1.8 п.78.1 ст.78 ПКУ) сума зменшеного від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ  складає 3,2 млн. грн.

Окрім того, узгоджено грошових зобов’язань за актами минулих років після проходження процедури адміністративного або судового оскарження на суму 40,4  млн. грн. 

Звертаємо увагу усіх платників податків, що 08 грудня 2023 року набрав чинності Закон України від 09 листопада 2023 року № 3453-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». 

Відтак,  Законом врегульовано особливості проведення перевірок на територіях, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих російською федерацією територіях та умови проведення податкових перевірок (безпечний доступ). 

Також визначено критерії, за якими платники податків включаються з 01 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року до плану-графіку проведення документальних планових перевірок, з урахуванням щомісячних коригувань. 

Окремо зазначаємо, що документ, надісланий контролюючим органом до електронного кабінету, вважається врученим платнику податків, якщо він сформований з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».