Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання вирішення податкових спорів розглянули у межах "круглого" столу у Львові

опубліковано 14 червня 2021 о 14:40

11 червня у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся круглий стіл "Актуальні питання правозастосування при розгляді податкових спорів" за участі заступника Голови Державної податкової служби України Михайла Тітарчука.

Захід організували, аби розглянути проблемні питання та новітні тенденції судової практики у діяльності судів касаційної та апеляційної інстанцій, які визначають захист прав та інтересів платників податків.

"Для нас надзвичайно важливим є спілкування та обмін практичним досвідом. Сьогодні ми маємо можливість почути думки одне одного. Захід, в якому беруть участь представники виконавчої а судової гілок влади - податкової служби та адміністративних судів, проводиться чи не вперше. У деяких питаннях ми дійшли згоди, в інших залишилися на своїх позиціях. І це зрозуміло, адже питання не з простих", - наголосив Михайло Тітарчук.

Подія об'єднала керівників ДПС та головних управлінь ДПС західного регіону, голову та суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду, суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду та представників Львівського окружного адміністративного суду, а також науковців юридичного факультету Франкового університету.

Участь у "круглому" столі взяла в.о. начальника Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Ірина Короткова.

У межах заходу присутні звернули увагу на питання застосування правової позиції Верховного Суду щодо строків звернення до суду після застосування процедури адміністративного оскарження.

Також розглянули поновлення строків на апеляційне та касаційне оскарження рішень після повернення апеляційних скарг з причин несплати судового збору при відсутності бюджетних асигнувань.

Окрім того, заслухали суддю Восьмого апеляційного адміністративного суду Віталія Запотічного щодо практики розгляду судових справ щодо реєстрації податкових накладних та скасування рішень про віднесення платника податків категорії ризикових, , згідно з Постановою КМУ № 1165 від 11 грудня 2019 року "Про затвердження податків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригувань в Єдиному реєстрі податкових накладних".

Темою четвертої сесії "круглого" столу стало надання доказів контролюючим органом, здобутих після винесення оскаржу вального рішення в процесі судового розгляду справи та визнання їх належними в контексті статті 77 КАС України.

"Така дискусія необхідна і для нас, і для платників податків. Вважаю, що такі заходи в найближчому майбутньому ми проведемо і в інших регіонах країни", - підсумував Михайло Тітарчук.